Украдене українське зерно доправляють з окупованого Криму до портів Сирії та Туреччини

Підозрілі обсяги експорту зерна з Криму різко зросли після вторгнення РФ на територію України в лютому, повідомила виданню українська журналістка проекту SeaKrime Катерина Яресько, яка відстежує незаконне судноплавство з 2016 року.

Дані свідчать про підозрілу активність навколо Криму, звідки здійснюється відвантаження зерна протягом останніх восьми тижнів. Багато суден застосовували оманливі методи судноплавства, вимикаючи транспондери на деяких відрізках рейсів, що допомагає приховати походження та призначення вантажу.

З окупованих РФ територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей зерно перевозять у порти анексованого Криму. Ці факти засвідчують супутникові знімки, а також підтверджує журналістка.

За її даними, основними портами для такої незаконної діяльності є Севастополь, зокрема зерновий термінал «Авліта», і Керч.

У середині травня Держдепартамент США попередив 14 країн про перевезення викрадених українських вантажів трьома залученими хендісайзами під прапором Росії: Matros Koshka, Matros Pozynich та Mikhail Nenashev. Дедвейт кожного судна становить понад 28 тис. т.

За інформацією New York Times, велика частина зерна, ймовірно, прямувала до Африки.

Наразі немає вичерпного списку суден, підозрюваних у перевезенні вкраденого українського зерна, але Lloyd’s List зібрав назви суден, пов’язаних із імовірною торгівлею. Серед них — Matros Koshka, Matros Pozynich, Mikhail Nenashev, Nadezhda, Vera, Fedor, Sormovskiy 48 — під прапором Росії, а також Finikia, Souria — під прапором Сирії.

Як повідомлялося раніше, агресори уже вкрали майже 500 тис. т зернових на окупованих територіях. Водночас Україна блокує продаж краденого зерна окупантами.