Особливості та практичні поради щодо доставки вогнетривкої продукції.

У наданій статті розглянемо деякі особливості логістики та практичні поради з доставки різноманітної вогнетривкої продукції до України.
Stanislav Tkachik
General Manager Lukro LTD

Вогнетривкі матеріали (вогнеупори) — неметалевий матеріал з вогнестійкістю не нижче температури 1580 °C, який використовується в агрегатах та приладах для захисту від впливу теплової енергії та газових, рідких, твердих агресивних реагентів, використовуються на виробництві у чорній та кольоровій металургії (на цю галузь припадає до 60% продукції вогнетривкого виробництва).

У виробничій лінійці наших клієнтів є вся продукція, яка здатна задовольнити попит українських металургійних заводів.

Здебільшого контракти підписані на умовах INCOTERMS* “DAP” (Delivery At Place), що покладає на відправника повну відповідальність за доставку до вказаного одержувачем місця. На українському ринку вкрай мало експедиторів, які знають всі особливості даного вантажу, умови доставки та ризики, пов’язані з базисом постачання.

 

Особливості роботи з вогнетривкою продукцією при відправленні у морських контейнерах:

  1. основні виробники даної продукції зосереджені і мають виробничі потужності-заводи в Північному Китаї, відправлення морем організовується здебільшого з портів Дальян, Тянжин, Кінгдао;
  2. як правило, товар упакований у дерев’яних ящиках на палетах, рідше в біг бегах, обидва види пакування зручні для організації вантажно-розвантажувальних робіт;
  3. вага одного вантажного місця порядку 1-1,4тн, що дає нам при правильному розподілі товару в морському контейнері завантаження максимальної вантажомісткості, а це близько 27-27,5 тонн.
  4. у зв’язку з максимальною потребою в контейнерах з високою вантажопідйомністю вибір ліній, які готові безперешкодно приймати за ринковою ціною і в потрібних обсягах даний вантаж, значно невелика, до списку входять топові світові перевізники – Maersk, CMA-CGM, MSC, які покривають близько 90% всіх перевезень на трьох;
  5. так як даний вид продукції передбачає відправлення великих (як для контейнерних партій) лотів і може змінюватись в середньому від 10 до 40 одиниць 20 футових контейнерів за коносаментну партію, необхідно узгоджувати відправлення з судноплавними лініями якомога заздалегідь, мати гарантії підтвердження місця, а також зафіксовані контрактні фрахтові ставки;
  6. як вже писалося вище, більшість контрактів між продавцем (відправником товару) та покупцем (одержувачем) узгоджуються з базисом постачання Incoterms DAP (Delivery At Place), що веде за собою додаткові ризики та моменти, які варто враховувати при фіксації комерційної пропозиції з боку експедиторської компанії .

Цей базис передбачає, що відправник зобов’язується надати одержувачу повний спектр послуг з логістики до вказаного місця доставки, взявши на себе всі обов’язки з перевезення як морем, так і наземним транспортом. Завдання ж одержувача у тому, аби лише оперативно прийняти товар у погодженому місці й зробити його митне очищення.
Таким чином, експедитор повинен проаналізувати всі ризики та можливі додаткові витрати та заздалегідь узгодити з клієнтом та врахувати у своїй комерційній пропозиції. В даному випадку потрібна виключно наскрізна ставка на весь комплекс робіт і надалі поява не включених у ціну додаткових витрат покриватиметься суто за рахунок компанії-перевізника (якщо інше не передбачено контрактом)

Практичні поради щодо доставки вогнеупорів з Китаю в Україну.

Як правило, металургійні підприємства, які є основним споживачем цієї сировини, не мають можливості організовувати вивантаження товару безпосередньо з контейнерів, що змушує вдаватися до пошуку комплексних рішень, які задовольняли б потреби одержувача, а також мали оптимальну ціну для замовника. Сама схема логістичного процесу позначена малюнку нижче:

Хотілося б звернути увагу на нестандартні рішення, які були впроваджені у цій схемі:

1. Доставка вантажу з різних заводів виробництва на склад експедитора у порту відвантаження у Китаї. Найчастіше замовлення складаються з різних видів продукції, яка має бути консолідована в одну партію. Заводи-виробники можуть бути у різних точках провінції Китаю, але вони близькі до певного порту доставки.
У таких випадках замовнику потрібні площі для накопичення, складування та подальшого завантаження продукції в морські контейнери.

2. Розробка схеми завантаження товару в морські 20-футові контейнери. При необхідності, палетизація та перепакування товару.
Більшість замовлень складаються з різних видів продукції, яка, у свою чергу, має різні типи пакування, розміри, вагу та обсяг. Також, частою вимогою є палетизація з перепакуванням і компонуванням місць з дрібних у більші на палетах.
В даному випадку, одним з основних завдань є складання оптимального плану навантаження для кожного контейнера, щоб внутрішній обсяг використовувався з максимальною корисністю, що, у свою чергу, дозволяє вигідно використовувати ємність контейнера, і не втрачати вартості перевезення (чим більше заповнений контейнер, тим вигідніше перевезення).

3. Вибір оптимального морського перевізника згідно з вимогами замовника.
Як вже було написано вище – вибір ліній для даного вантажу обмежений його специфічним набором показників, що значно звужує перелік постійних партнерів.
У даному випадку проводиться наступна постійна робота:
– узгодження сервісних контрактів, як мінімум, з двома судноплавними лініями, при заяві з нашого боку постійного обсягу відвантажень вдається домовитися та отримати контракти на потрібний період з оптимальними фрахтовими цінами;
– узгодження та гарантія місця на необхідні судновиходи;
– узгодження оптимального варіанту сервісу (шляху проходження) з мінімальним транзитним часом.

4. Схема зберігання та доставки товару в країні призначення.
У даному випадку розроблено кілька схем логістичного процесу, які можуть бути потрібні нашому клієнту:

4.1 Вивантаження товару на митно-ліцензійний склад, з подальшим зберіганням та подальшим відправленням товару частинами, згідно з інструкціями відправника.
У деяких випадках замовник вимагає розмістити товар на складах у порту призначення. Це може бути пов’язано з кількома різними факторами, як, наприклад, очікуванням повної оплати за товар для подальшої доставки або неможливістю одержувача прийняти всю партію товару цілком. Також бувають ситуації, коли відправлення та прихід товару змістилися, що вплинуло на терміни доставки, і ми змушені зберігати товар в очікуванні потрібних дат для подальшого транспортування.
У даному випадку нашим завданням є розміщення товару на МЛС (Митно-ліцензійному складі) з оформленням всієї супутньої документації.

4.2 Пряме перевантаження на спеціалізованому майданчику в залізничному або автотранспорті (згідно з умовами, вимогами замовника та можливостями прийняття вантажу з боку одержувача).
У даному випадку ми маємо «зелене світло» на пряме відправлення товару замовнику в найкоротший термін. При цьому важливо знати та розуміти специфіку кожного підприємства та його можливості щодо потужностей для вивантаження продукції. Здебільшого, металургійні комбінати в Україні працюють із критими вагонами, при доставці залізничним транспортом, або тентованими автомобілями, при доставці автотранспортом.

5. Отримання спеціальних умов у постачальників послуг при наземній доставці по країни призначення.
Даний вид продукції доставляється як залізничним так і автотранспортом.
При доставці залізничним транспортом важливо мати прямий контракт із постачальником послуг (логістичним оператором, власниками вагонів, безпосередньо Українською Залізницею) без додаткових посередників. У цьому випадку ми маємо найшвидший відгук та оперативний сервіс з боку оператора перевезення, а також ціну з «перших рук», що дозволяє нам здійснювати доставку в найкоротші терміни та оптимальну ціну на українському ринку.
При автодоставці важливо погодити роботу на постійній основі з певними автопарками. Тобто, зі свого боку ми їм гарантуємо постійну зайнятість та оборотність їхнього транспорту, а натомість вимагаємо та отримуємо постійну наявність вільних машин для перевезень вогнетривкої продукції, та ціни, що відповідають конкурентним ставкам.
Часто стикаємося з ситуаціями, коли конкуренти намагаються залучити клієнтуру найнижчою ціною на ринку, за якої, за фактом, вони не зможуть виконати терміни доставки та надати належний якісний сервіс своїх послуг. У цьому випадку основною та першочерговою метою має бути гарантія дотримання всіх погоджених умов, що дозволить відпрацьовувати той чи інший вантажопотік у довгостроковій перспективі.

6. Оперативна зміна порту доставки при неможливості поточного прийняти та/або обробити вантаж.
Найяскравішим поточним прикладом такої ситуації стали військові дії на території України і, як наслідок, закриття всіх портів, що призвело до неможливості обробляти товари та виконувати зобов’язання через запланований порт доставки. У такому разі, в оперативному порядку, мною була розроблена схема постачання через прилеглі порти Румунії, Болгарії та Польщі, узгодження оптимальних цін та умов роботи з підрядниками та партнерами (судноплавні лінії, склади, авто та залізничні перевізники) для здійснення аналогічної схеми через сусідні країни з мінімальною корекцією ціни.
На моїй практиці, аналогічні ситуації можуть бути з появою проблем у тому чи іншому порту доставки, пов’язаних із заторами (congestion at port), страйками робочої сили, поломками портової техніки тощо.

Хочеться також відзначити, що дуже важливо, щоб весь «коридор» логістики був в одних руках, тобто наскрізний сервіс організовано однією експедиторською компанією. В іншому випадку, при впровадженні кількох незалежних постачальників логістичних послуг, схема може давати деякі збої (вибір неправильної судноплавної лінії, затримка у передачі документів та узгодження релізу вантажу в порту призначення тощо).

Результат впровадження даних рішень:
– організація складської логістики в Китаї (прийняття товару, консолідування, зберігання, упаковка, палетизація, накопичення), що дозволило нівелювати проблеми у доставці дрібних партій та вирішити завдання щодо їх угруповання та економії на фрахтовій складовій;
– розроблено нову оптимізовану схему прийняття вантажу на митно-ліцензійні склади, що дозволило приймати товар, звільняти контейнерне обладнання морських ліній та уникати додаткових витрат на портове зберігання та демерреджу*;
– організовано угруповання лотів на МЛС у порту прибуття, що дозволило комбінувати та відправляти продукцію, яка приходить у різний час та різними лотами, в одному наземному транспортному засобі (залізничний вагон чи контейнер);
– Підвищено загальний спектр послуг для клієнта, що дозволяє йому пропонувати різні логістичні рішення своїм замовникам.

За підсумками впровадження даних рішень клієнти отримують надійну та розширену схему доставки товарів з Китаю до України, що дозволяє оперативно накопичувати товар, а також зберігати його на території країни доставки, а як результат, доставляти будь-яку його кількість у найкоротший термін на вимогу свого замовника.

 

___________________________________________________________________________

* Інкотермс – це зведення правил, що використовується для підвищення ефективності та приведення до стандартів умов, спрямованих на укладання договорів постачань, які необхідні при оформленні документів на міжнародному рівні. В Інкотермс зібрано всі основні права та обов’язки контрагентів залежно від режимів постачань, норм та правил.

* DAP (Delivery At Place – «Постачання у місці призначення»)
Термін означає, що продавці повинні здійснити постачання тоді, коли товар на транспортному засобі доставили до покупців у заздалегідь обумовлене сторонами місце. Ризики, пов’язані з транспортуванням вантажу, лежать на продавцях.

*Maersk Line — датська компанія, світовий лідер у морських контейнерних перевезеннях. Штаб-квартира компанії розташована у Копенгагені.

*CMA CGM Group – французька транспортна компанія, яка займається переважно контейнерними морськими перевезеннями. Є найбільшим у Франції та четвертим у світі морським контейнерним перевізником із загальним дедвейтом суден у 2,68 млн TEU.

*Mediterranean Shipping Company S.A. — приватна судноплавна компанія, що базується в Женеві, друга у світі — після A.P. Moller-Maersk — за місткістю контейнеровозів: на кінець листопада 2017 року оперувала 506 суднами, що вміщали 3,14 мільйона 20-футових еквівалентів.

 

Компанія ТОВ “ЛУКРО” почала свою діяльність о 2013 році та надає послуги , з поглибленою спеціалізацією у контейнерних перевезеннях.
Основа дружного колективу – компетентні фахівці з багаторічним профільним досвідом роботи. Досвід і компетенції доповнюються стійкими діловими і партнерськими відносинами з контрагентами у всіх великих містах (морські контейнерні лінії, авто і залізничні оператори, портові адміністрації і морські термінали в портах).