Росія вперше за сторіччя оголосила дефолт

Росія вперше за сторіччя оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті, що стало кульмінацією дедалі жорсткіших санкцій Заходу, які перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам.

Протягом кількох місяців країна знаходила шляхи обходу покарань, запроваджених після вторгнення Кремля до України. Але наприкінці дня в неділю минув пільговий період із виплати відсотків у розмірі близько 100 мільйонів доларів, що підлягають виплаті 27 травня, і у разі його пропуску останній термін вважається подією дефолту.

Це похмурий маркер швидкого перетворення країни на економічного, фінансового та політичного ізгоя. Єврооблігації країни торгуються на проблемних рівнях з початку березня, валютні резерви центрального банку залишаються замороженими, а найбільші банки відокремлені від світової фінансової системи.

Але з огляду на збитки, вже завдані економіці та ринкам, дефолт поки що також носить в основному символічний характер і мало що означає для росіян, які переживають двозначну інфляцію та найгірший економічний спад за останні роки.

 

Російські суверенні облігації торгуються на проблемних рівнях із березня

Росія виступила проти дефолту, заявивши, що має кошти для покриття будь-яких рахунків, і вона була змушена не платити. Намагаючись викрутитися, минулого тижня вона оголосила, що перейде на обслуговування непогашеного суверенного боргу у розмірі 40 мільярдів доларів у рублях, критикуючи «форс-мажорну» ситуацію.

«Це дуже, дуже рідкісна ситуація, коли уряд, який в іншому випадку мав би кошти, змушений оголосити дефолт зовнішнім урядом», — сказав Хасан Малік, старший аналітик суверенних держав у Loomis Sayles & Company LP. «Це буде один із найбільших дефолтів в історії».

Офіційна заява зазвичай походила від рейтингових агентств, але європейські санкції призвели до того, що вони відкликали рейтинги російських компаній. Згідно з документами щодо облігацій, пільговий період яких минув у неділю, власники можуть відкликати їх самі, якщо власники 25% облігацій, що перебувають в обігу, згодні з тим, що сталася «подія дефолту».

Після останнього терміну основна увага зміщується на те, що інвестори робитимуть далі.

Їм не потрібно діяти негайно, і вони можуть віддати перевагу стежити за перебігом війни в надії, що санкції зрештою будуть пом’якшені. Час може бути на їхньому боці: вимоги стають недійсними лише через три роки з дати платежу згідно з облігаційними документами.

“Більшість власників облігацій дотримуватимуться вичікувальної тактики”, – сказав Такахіде Кіучі, економіст Дослідницького інституту Nomura в Токіо.

 

Боротьба за дефолт у Росії із власниками облігацій тільки починається

Під час фінансової кризи в Росії та обвалу рубля у 1998 році уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі 40 мільярдів доларів, оголосивши при цьому мораторій на зовнішній борг.

Востаннє Росія терпіла дефолт стосовно своїх іноземних кредиторів понад сто років тому, коли більшовики під керівництвом Володимира Леніна відмовилися від приголомшливого боргового тягаря царської епохи в 1918 році.

За деякими мірками, у сьогоднішніх грошах він наближався до трильйона доларів, за словами Маліка Луміса Сейлза, який також є автором книги «Банкіри та більшовики: міжнародні фінанси та російська революція».

Для порівняння, на початок квітня іноземці володіли російськими єврооблігаціями на суму, еквівалентну майже 20 мільярдам доларів. Борг Росії за кордоном нижчий за 50% вперше з 2018 року.

 

Час вийшов

Міністр фінансів Антон Силуанов у четвер назвав ситуацію “фарсом”.

Оскільки мільярди доларів на тиждень все ще надходять до державної скарбниці від експорту енергоносіїв, незважаючи на гострий конфлікт на сході України, він повторив, що країна має кошти і бажання платити.

“Кожен може заявити будь-що”, – сказав Силуанов. «Але будь-хто, хто розуміє, що відбувається, знає, що це аж ніяк не дефолт».

Його коментарі були викликані пільговим періодом, що закінчився у неділю. 30-денне вікно було запущено, коли інвестори не отримали 27 травня.

Кошти опинилися в пастці після того, як Казначейство США допустило закінчення терміну дії лазівки в санкціях, скасувавши виняток, який дозволяв власникам облігацій США отримувати платежі від російського суверена. Через тиждень платіжний агент Росії — Національний розрахунковий депозитарій — також потрапив під санкції Євросоюзу.

У відповідь володимир путін запровадив нові правила, згідно з якими зобов’язання Росії щодо валютних облігацій виконуються після перерахування відповідної суми в рублях місцевому платіжному агенту.

Міністерство фінансів здійснило свої останні відсоткові платежі на суму близько 400 мільйонів доларів відповідно до цих правил у четвер та п’ятницю. Однак жодна з базових облігацій не має умов, що допускають розрахунки у місцевій валюті.

Поки неясно, чи будуть інвестори використовувати новий інструмент і чи дозволять їм санкції взагалі репатріювати гроші.

За словами Силуанова, кредиторам не має особливого сенсу добиватися оголошення дефолту через суд, оскільки Росія не відмовилася від свого суверенного імунітету, і жоден іноземний суд не має юрисдикції.

“Якщо ми зрештою дійдемо до того, що будуть затребувані дипломатичні активи, то це рівносильно розриву дипломатичних відносин і вступу в прямий конфлікт”, – сказав він. «І це помістить нас в інший світ із зовсім іншими правилами. У цьому випадку ми мали б реагувати інакше — і не законними каналами».

 

 

За інформацією https://www.bloomberg.com/