Україна і Литва домовилися про співпрацю в сфері розвитку вантажних залізничних перевезень

Міністерство інфраструктури України в особі міністра Владислава Криклія і Міністерство транспорту і комунікацій Литви в особі міністра Маріуса Скуодіса домовилися про співпрацю в сфері розвитку пасажирських і вантажних залізничних перевезень, а також в розробці цифрових рішень для обміну дозволами на міжнародні автоперевезення.

Підписання домовленостей відбулося в рамках офіційного візиту президента Литовської Республіки Гітанас Науседа в Україні, повідомляється на сайті Мінінфраструктури України.

«Збільшення обсягів контейнерних перевезень і подальша лібералізація двосторонніх і транзитних перевезень – серед наших ключових пріоритетів співпраці. Радий вітати підписання відповідних домовленостей, які дозволять значно розширити і закріпити цю співпрацю», – зазначив Криклій.

За його словами, це буде сприяти подальшому збільшенню обсягів контейнерних вантажних перевезень поїздами комбінованого транспорту «Вікінг» та «Containerships Train», а також підвищенню конкуренції в рамках перевезень вантажів транспортним коридором Північ – Південь.

Крім цього, співпраця двох країн в розробці цифрових рішень для обміну дозволами на міжнародні автоперевезення дозволить проаналізувати правові та технологічні можливості отримання таких дозволів в електронному форматі

Зокрема, сторони домовилися:

  • активно підтримувати проект перевезення напівпричепів маршруту Одеса-Клайпеда;
  • сприяти подальшому збільшенню обсягів контейнерних вантажних перевезень і збільшенню конкуренції в рамках перевезень вантажів транспортним коридором Північ-Південь;
  • докладати зусилля, спрямовані на визнання українських морських портів Чорного моря Південними воротами Литви, а Клайпедського державного морського порту – Північними воротами України;
  • визначити необхідність відновлення руху залізничним маршрутом «Чотири столиці» після карантину;
  • ініціювати обговорення можливостей застосування цифрових рішень в процедурах видачі дозволів на міжнародні автоперевезення пасажирів і вантажів.

Крім того, сторони сприятимуть обміну інформацією та досвідом для аналізу правових та технологічних можливостей формування порядку отримання електронних дозволів на автоперевезення, а також сприяти поглибленню співпраці для обміну знаннями, досвідом і баченням ефективних рішень в галузі залізничного транспорту.