Нові правила оподаткування комерційних посилок з України до ЄС

З 1 липня 2021 року Європейський Союз запровадив спрощений режим доставки комерційних посилок вартістю до 150 євро, товарів які продаються закордон через інтернет-магазини і в тому числі через маркетплейси, такі як Etsy, eBay, Wish, Amazon, та ін. Нові правила на сам перед стосуються оподаткування товарів, що відправляються в посилках для фізичних осіб.

Відтепер й українські підприємці, які здійснюють комерційну діяльність у країни ЄС зможуть максимально швидко та без затримок на митниці, доставляти відправлення до своїх замовників, що в свою чергу підвищить їх рейтинг та довіру до бізнесу. Така система дає можливість прогнозувати стабільність відправок, виконання зобов’язань перед замовниками та будувати легальний та прозорий бізнес у Європі.

В ЄС розроблено систему Import One‑Stop Shop (IOSS) завдяки якій продавці й майданчики онлайн‑торгівлі зможуть сплачувати ПДВ за відправлення в Європу, таким чином формуючи прозорий та передбачуваний процес купівлі українських товарів європейськими клієнтами.

Для роботи у системі IOSS, потрібно зареєструвати ID номер для IOSS в одній з країн ЄС після чого в компанії з’явиться можливість сплачувати ПДВ в країні розмитнення (де зареєстрований ID номер IOSS).

Першим кроком в роботі з системою IOSS для продавців за межами ЄС, необхідно залучити компанію посередника по сплаті ПДВ, яка базується в ЄС, яка зареєструє бізнес і подаватиме декларації з ПДВ від їхнього імені.