Звіт про сталий розвиток Групи Рабен за 2020 рік

Рабен з гордістю представляє новий звіт «Рух до сталого розвитку». Це перший всеосяжний та детальний звіт, що охоплює всю Групу компаній і кілька десятків тематичних показників, з урахуванням стратегії ESG і думки більше тисячі зацікавлених сторін. Звіт за 2020 рік демонструє внесок компанії в досягнення Глобальних цілей ООН, приділяючи особливу увагу управлінню, екологічним, соціальним та економічним наслідкам.

Якщо компанія набрала обертів на шляху до сталого розвитку, поставила конкретні цілі та сповнена рішучості, якщо прагнення до нього саме по собі є цінністю, то ніщо не може зупинити або сповільнити її, навіть пандемія – Група Рабен доводить це в даному звіті. Особливо якщо сталий розвиток не просто є кінцевою точкою цього шляху, що була встановлена та визначена раз і назавжди, а постійно розвивається, це подорож, процес і рушійна сила одночасно.

Сталий розвиток в центрі уваги

«Рух до сталого розвитку 2020» у багатьох відношеннях виняткова і новаторська публікація для Групи Рабен. Перш за все, вона присвячена сталому розвитку (а не КСВ, як раніше); в ньому представлені тенденції і виклики, цілі та діяльність компанії в цій області. Рамки для звіту були визначені відповідно до стратегії ESG, що була прийнята Рабен в 2019 році і базується на трьох основних елементах: Довкілля, Суспільство і Управління, що, в свою чергу, відображено в структурі звіту (з додатковим урахуванням економічного впливу).

«Протягом багатьох років Група Рабен приділяє особливу увагу, окрім іншого, безпеці своїх співробітників та водіїв. З метою підвищення безпеки дорожнього руху ми оцінюємо її, повідомляємо про свої результати і вживаємо заходів, що спрямовані на широку аудиторію. Скорочення викидів CO2 – не менше пріоритетне завдання. Я твердо впевнений, що через кілька років ринок та обізнаність в цій галузі будуть розвиватися, і клієнти будуть звертатися до компаній, для яких – як і для нас – сталий розвиток є центральним елементом їх ділової активності», – говорить Евальд Рабен, генеральний директор Групи Рабен.

Плануйте глобально, дійте локально

Важливість сталого розвитку для компанії відображається призначенням спеціального Комітету, створеного спеціально для роботи над цим питанням, під головуванням генерального директора Евальда Рабена. Варто відзначити, що діяльність, яка здійснюється Рабен у вищезазначених областях і описана в звіті, є частиною глобальної комплексної задачі, оскільки сприяє реалізації окремих Цілей сталого розвитку ООН: (3) хороше здоров’я та добробут, (8) гідна робота та економічне зростання, (9 ) промисловість, інновації та інфраструктура, (12) відповідальне споживання та виробництво, (13) боротьба зі зміною клімату і (17) партнерство для досягнення Цілі.

«Наш звіт піднявся на новий рівень, як за масштабом, так і за методом представлення даних. Він став більш прозорим та інформаційно насиченим, відображаючи наші поточні пріоритети, а також те, що зацікавлені сторони хочуть знати про нас. Він у кращій спосіб підкреслює важливість сталого розвитку й, що є найголовнішим, відображає рішення актуальних проблем», – говорить Якуб Кшевіна, менеджер з питань КСВ Групи Рабен.

Три ринки, чотири області, тридцять показників

Історично це сьомий звіт компанії, присвячений сталому розвитку. Однак вперше в історії звіт стосується всієї Групи Рабен, що нараховує більше 150 філій в 13 країнах світу, оскільки, не зважаючи на те, що у звіті містяться дані тільки про діяльність компаній в Польщі, Німеччині та Чехії, на ці три ринки припадає 85% ділової активності, якщо враховувати виручку, кількість співробітників або обсяги поставок. «Рух до сталого розвитку 2020» широко демонструє підхід до управління організацією в рамках стратегії ESG.

У розділі, присвяченому управлінню, розглядається етика в найширшому сенсі: діалог із зацікавленими сторонами і дослідження щодо рівня задоволеності, кодекси і політика компанії, інформаційна безпека та управління ризиками. Економічний вплив обумовлено інноваціями, в основному в сфері ІТ. Соціальний вплив, з іншого боку, формується за рахунок заходів для забезпечення охорони здоров’я і безпеки співробітників, створення приємної робочої атмосфери і, нарешті, надійного ділового партнера та відповідального громадянина.

Зелений» напрямок

Вплив на навколишнє середовище – найбільш значуща тема, причому на перший план виходять викиди парникових газів. Крім іншого, Рабен визначає і всебічно описує три типи вуглецевого сліду, в залежності від джерела. Згідно зі звітом, в своєму прагненні до кліматичної нейтральності компанія спирається на свій сучасний автопарк, інфраструктуру та рішення з організації перевезень, а також на такі інструменти, як Smartour та калькулятор CO2. У зв’язку з особливою ситуацією, яка тривала майже весь минулий рік, в звіт також включені заходи, пов’язані з пандемією Covid-19. В цілому, публікація містить більше тридцяти тематичних показників щодо нефінансових даних Групи.

«Коли я розмірковую про майбутні роки, я вбачаю не виклики, а конкретні цілі, які дозволять прискорити сталий розвиток нашої компанії за допомогою доступних на сьогоднішній день технологій. Вони так само важливі для нас, як і ділові цілі, й для їх ефективного досягнення ми повинні діяти організовано», – резюмує Евальд Рабен.

Зміст звіту «Рух до сталого розвитку 2020» відповідає потребам більш як 1 000 зацікавлених сторін, висловленим в рамках соціального діалогу. Він містить інформацію і дані за більш ніж 30 тематичними показниками. Дані за 2020 рік були зіставлені з результатами 2019 року, а звіт в його поточному форматі буде публікуватися на щорічній основі. Звіт на базовому рівні підготовлений відповідно до стандартів Глобальної ініціативи зі звітності та пройшов затвердження незалежною організацією – Deloitte.