Глобальний дефіцит напівпровідників суттєво вплине на світову логістику

Виробники напівпровідників не очікують, що дефіцит напівпровідникової продукції зникне швидко. На ринку спостерігається стрімке зростання попиту, від якого виробництво, здається, безнадійно відстало.

Днями генеральний директор Taiwan Semiconductor Manufacturing Company CC Вей заявив інвесторам, що потужності залишатимуться обмеженими протягом усього 2022 року. «Попит на кремнієві комп’ютерні чіпи стрімко зріс, оскільки підприємства переходять на 5G та високопродуктивні обчислення», – сказав Вей.

Постачальник напівпровідників Broadcom минулого року заробив 14,9 млрд доларів, що на 15% більше, ніж у 2020-му. «Зараз ми майже повністю заброньовані на 22-й і навіть до 23-го року», – заявив генеральний директор Хок Тан під час розмови про прибутки минулого місяця.

Дефіцит чіпів уже негативно вплинув на виробників. Починаючи з сектору електроніки та закінчуючи автомобільною галуззю та виготовленням побутової техніки. Періодичні зупинки виробничих ліній уже багато разів призводили до зривів у ланцюгах постачання, а також примушували створювати запаси комплектуючих на складах виробників та готової продукції у продавців. За попередніми прогнозами, логістику лихоманитиме ще довго, аж доки виробники напівпровідників не закидають ними світовий ринок.

Тим часом, американська компанія Intel оголосила, що інвестує щонайменше 20 мільярдів доларів у два заводи з виробництва чіпів в Огайо. Однак підприємства почнуть відвантажувати продукцію не раніше 2025 року.

Тайванський TSMC, який є постачальником для Apple та інших виробників електроніки, будує заводи вдома та у штаті Арізона. Сума інвестицій цього разі вимірюється числом від 40 до 44 млрд доларів. За словами фінансового директора Венделла Хуанга, більшість бюджету піде на «передові технологічні технології, включаючи 2-нанометрові, 3-нанометрові техпроцеси. Але й тут продукції з нових підприємств не варто очікувати раніше 2023 року.

За найбільш оптимістичними прогнозами, проблема дефіциту може тільки послабитися (аж ніяк не вирішитися) не раніше 2022 року. Утім, найреалістичніший термін – це 2023 рік. Аналітики компанії Deloitte вважають, що криза з постачанням напівпровідників загалом призведе до втрати понад 500 млрд доларів у всіх галузях світової економіки.