Мера Бахмача підозрюють у вилученні та продажу 12 вагонів мінеральних добрив

Чернігівська обласна прокуратура вручила письмове повідомлення про підозру міському голові Бахмача Павлу Шимку. За версію слідства, у березні 2022 року він вилучив у юридичної особи 12 вагонів мінеральних добрив. Про це пише Rail.insider із посиланням на місцеве видання gorod.cn.ua.

Згодом міська рада продала добрива приватним сільськогосподарським підприємствам на суму понад 16 млн грн.

«Вагони стояли на залізничній станції Бахмач. На той час залізниця була паралізована. Окрім начальника станції, нікого не було. Документів на вантаж теж. По-перше, могло бути мародерство з боку агресора, бо вони ж вивозять усе цінне. Відповідно до постанови Кабміну, аміачні та калійні добрива належать до матеріалів критичного імпорту, що обов’язково потрібно зберегти та забезпечити аграріїв. Плюс техногенна небезпека. Якщо загораються калійні мікси і все інше, — це колосальне отруєння. А станція ж вузлова. У центрі міста. Тому ми діяли екстрено та оперативно. Адже на сусідню станцію були прильоти реактивних снарядів. За 16 км тривали бойові дії», — пояснив своє рішення Павло Шимко.

Посадовець стверджує, що вилучення було здійснено за погодженням і дозволом «згори». Уже коли ЗСУ викинули ворога, з’явилася комунікація із залізницею і з’ясувалося, що добрива завезені з Білорусі, надійшли на них документи.

Добрива ж передали аграріям Бахмацької громади та сусідньої Ічнянської. Аграрії мають до вересня відшкодувати власнику вартість переданих їм добрив.

«В одному з вагонів було куплене мною складне мінеральне добриво. Ми таке вносимо під час посіву соняшника і кукурудзи. У вагон вміщується 60–66 т. Ціна однієї тонни тоді була 25 тис. грн, зараз уже 32 тис., — описує ситуацію директор ТОВ «Клевер Агро» з Харківщини Олег Григоров. — Ще там було добриво для фірми «Єрідон». Наш вагон рахувався по станції Бахмач. Коли через місяць не прибув у Балаклію, ми через Укрзалізницю почали з’ясовувати, куди подівся. Виявилося, що він уже в іншому регіоні країни, з іншим вантажем. Тоді з’ясувалося, що наші добрива зникли в Бахмачі».

Як повідомлялося раніше, на Чернігівщині націоналізують вагони з міндобривами вартістю понад 10 млн грн.