“Укрзалізниця” має намір наростити частку контейнерних вантажоперевезень з 1-2% до 15%

АТ “Укрзалізниця” має намір наростити частку контейнерних вантажоперевезень з 1-2% до 15% в найближчі три роки. Про це заявив Едвін Берзіньш, директор філії “Центр транспортного сервісу” Ліски “АТ” Укрзалізниця”, повідомляє прес-служба УЗ.

“Якщо говорити про країни Європейського Союзу, то там 45% вантажів перевозиться контейнерами, і цей показник зростає. Сьогодні практично будь-яку продукцію можна перевозити в контейнерах. В Україні за два-три роки реально збільшити частку контейнеризації перевезень до 15%. Для цього потрібно розвивати транзитний напрямок”, – зазначив Берзіньш.

На його думку, розвитку контейнерних перевезень в Україні значно сприяє спільна робота уряду, Міністерства інфраструктури та митниці. “Ми готуємо пропозицію для міністерства по уніфікації митних норм. Наприклад, щоб фура і платформа оцінювалися як одне ціле і ціна була єдина”, – додав гендиректор філії.

Одним із стимулів розвитку контейнерного ринку Берзіньш вважає створення сухих портів-хабів. Цим вже почали займатися приватні компанії, а “Укрзалізниця” може стати їхнім партнером. “У України є стратегія розвитку транспорту до 2030 року, а у” Укрзалізниці “- стратегія розвитку до 2023 року. У цих документах відзначено потребу створити такі сухі порти. Стратегія філії “Ліски” також враховує ці пункти. Як це буде відбуватися – за рахунок приватного капіталу або інших фінансових ресурсів, – вже інше питання. Ми зараз розробляємо дорожню карту розвитку таких терміналів”, – резюмував Едвін Берзіньш.

За підсумками 2020 року “Укрзалізниця” збільшила перевезення контейнерів по території України на 10,7% в порівнянні з 2019 роком – до 425 тис. TEU.