У Латвії почали возити вантажні трейлери залізницею

Зламати традиції і послідувати досвіду інших європейських країн мають намір в Latvijas dzelzceļš. Держпідприємство почало перевезення вантажних трейлерів залізницею. Кажуть, так вдасться розвантажити автотраси і заробити, а для відправника вантажу це повинно бути вигідніше

Не так шкідливо для навколишнього середовища і дешевше. Для свого нового проекту «Зелений переклад» Латвійська залізниця закупила 20 нових платформ, в планах ще стільки ж. Принцип використання нескладний: вантажний трейлер завозять в спеціальні кріплення, після чого просто вантажать на платформу. Раз в тиждень такі склади йдуть в Лієпаю. Незабаром підуть і в Вентспілс.

«Ви робите замовлення, приїжджаєте в порт, ми вантажимо ваш трейлер на платформу. В іншому кінці порту він знімається – і там підключається наш партнер Stena Line, який вантажить їх на паром і відправляє до Швеції і Німеччини», – пояснив Маріс Клейнбергс, голова правління LDz.

«Ринок отримує додаткову можливість доставки вантажів з Риги до Вентспілса і Лієпаї, звідки далі морським шляхом в Нюнесхамн або Любек», – розповів Оскар Осіс, комерційний директор Stena Line.

За останні п’ять років обсяг вантажів, які перевозять по автомобільним дорогам Латвії, виріс на чверть.

Зараз на ж/д шляхах стоять 20 платформ. Коли вони всі будуть завантажені, ці трейлери не заважатимуть руху легкового транспорту, а також забруднювати повітря. Але головне, щоб це було ще й рентабельно.

– У експедиторських компаній є інтерес, – говорить Клейнбергс.

– Чи не буде так, що цей причіп буде єдиним, який сьогодні завантажили на платформу?

– Ми вже третій тиждень їздимо.

Вартість перевезення одного контейнера в один кінець – 180 євро. У LDz припускають, що в майбутньому такі рейси можуть бути щоденними.

Раніше вже повідомлося, що державний концерн Latvijas dzelzceļš розробив нову бізнес-модель, що передбачає розширення спектру послуг. Можливо, LDz почне пропонувати морські та автотранспортні експедиції, послуги терміналів і складів. За словами Клейнбергса, вже раніше було ясно, що обсяги ж/д вантажоперевезень скоротяться і в майбутньому.

Причин падіння вантажообігу багато. По-перше, істотно скоротився потік з Росії – в основному, кам’яного вугілля. Падіння викликане політикою Євросоюзу, що передбачає перехід на альтернативні ресурси. Росія переорієнтувала вантажі на Схід. На вантажоперевезення вплинула і ситуація з Covid-19. У минулому році уряд вирішив виділити Latvijas Dzelzceļš підтримку в розмірі 32,4 млн євро – її вкладуть в основний капітал підприємства. Гроші планують витратити на інфраструктуру і проекти, спрямовані на розвиток.