В Україні починається підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення

Міністерство інфраструктури України юстувало наказ про підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення.

“Обіцянки дотримані – ми підвищили тарифи на вантажні перевезення, “Укрзалізниця” отримає додаткові 2 млрд грн в цьому році і ще 10 млрд грн в наступному. Сьогодні Міністерство юстиції зареєструвало наш наказ, починає процес зміни тарифів на вантажні залізничні перевезення. Це, без перебільшення, історична подія”, – написав міністр інфраструктури Олександр Кубрак в п’ятницю ввечері на своїй сторінці в Facebook.

На думку міністра, тільки ринкові ціни на вантажні перевезення можуть створити стабільну базу для належних капітальних і операційних інвестицій в залізничну інфраструктуру.

Кубрак також нагадав, що за останні три роки всі попередні спроби підвищити тарифи були провалені. “Ініційоване нами підвищення є найбільшим в історії незалежної України в абсолютних показниках. Це рішення, над яким останні два місяці працювали всі члени нової команди Міністерства інфраструктури”, – зазначив він.

Кубрак заявив, що держава бере на себе відповідальність вивести УЗ “на якісно новий рівень”.

Як повідомлялося, відповідний наказ Міністерства інфраструктури України про підвищення тарифів на вантажоперевезення групи вантажів 1 і 2 тарифних класів з вересня 2021 на 8%, а з січня 2022 року – на 20,% і 6,5% відповідно є першим кроком на шляху до ліквідації розподілу вартості перевезення за тарифними класами вантажів, що передбачено стратегією УЗ на 2019-2023 рр.