Олексій Шахов: Через тарифи Укрзалізниці витрати аграріїв зросли на 1 тис. грн/т.

У середньому вартість перевезення зерна «Укрзалізницею» для аграріїв зросла у 2-3 рази. Причому це зростання не обумовлене покращенням інфраструктури чи послуг, ціна зростає просто через те, що «Укрзалізниця» не вчасно довозить вагони, через те, що вагони стоять покинутими станціями.

Про це AgroPortal.ua розповів експерт з аграрної логістики Олексій Шахов, коментуючи питання щодо економічних підстав подорожчання вартості використання вагона-зерновозу парку АТ «Укрзалізниця».

«Додаткові витрати вплинуть на прибуток аграрія: більші витрати — менший прибуток. Деякі аграрії кажуть, що возити за такими цінами не будуть, хоч і склади повні, і в полі залишається кукурудза. На сьогоднішній день така висока вартість використання вагонів для деяких регіонів України становить +1 тис. грн/т до витрат на логістику», — пояснює Олексій Шахов.

Він додає, що через зміщення жнив на більш пізні терміни, автотранспорт зараз у більшості випадків використовується для перевезення зерна з поля на елеватори. Додатковим фактором зменшення автотранспорту після 1 жовтня 2021 року також стали нові правила роботи ГВК. «Більшість перевізників перестали возити вантажі з навантаженням. Відповідно автотранспорту для перевезення певного вантажу потрібно більше. Подорожчання ПММ також вплинуло на собівартість і відповідно ціну перевезення», — пояснює Олексій Шахов.

За його словами, частина вантажу залізниці допоможе перевезти автотранспорт, але вартість перевезення за великого попиту залишатиметься на високому рівні.