IATA: у вантажних авіаперевезень був чудовий рік

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) опублікувала дані щодо світових ринків авіаперевезень. Згідно з інформацією, річний попит на авіаперевезення збільшився на 6,9% у 2021 році порівняно з 2019-м (до COVID) та на 18,7% – порівняно з 2020-м.

Це стало другим за величиною збільшенням попиту у річному обчисленні з того часу, як IATA почала відслідковувати показники вантажоперевезень у 1990 році (після приросту на 20,6% у 2010 р.).

У вантажних авіаперевезень був відмінний 2021, зазначив Віллі Уолш, генеральний директор IATA. Проте деякі можливості для зростання були втрачені через брак робочої сили та обмежень. За словами В. Уолша, 2022-й обіцяє бути для галузі ще кращим.

На тлі зростання попиту на вантажні авіаперевезення компанія Airbus заявила, що здає в оренду свій гігантський вантажний літак Beluga. Нова авіакомпанія Airbus Beluga Transport планує перевозити великогабаритні вантажі для космічних, нафтогазових компаній та військових. Життєвий цикл таких літаків закінчується за 20 років. Надалі їх замінять ще більші літаки BelugaXL.