Зняття лімітів для далекобійників та обмін інформацією між митницями: новини, які минулого тижня стали ключовими для логістичної галузі.

Нацбанк зняв головний біль для багатьох гравців логістичного ринку України, скасувавши ліміти на використання банківських карток за кордоном. Тепер обмежень для юросіб та перевізників немає. Нещодавно із цією проблемою стикалися усі водії, котрі вирушають у дальні рейси – приміром, до країн Кавказу. Мали ліміт в розрахунках у мережах сумою у 100 000 гривень на місяць. А готівкою могли зняти лише 12 500 за 7 календарних днів (50 000 на місяць). А цих сум могло бути недостатньо для розрахунку за поромні переправи, платні дороги, пальне, тощо.

Минулий тиждень на українсько-польському кордоні став тестовим: вперше митниці України та Польщі обмінювались інформацією щодо кількості пропущених автомобілів. Українська сторона – надавала дані в реальному часі, аби поляки розуміли і розподіляли навантаження на своєму боці. Наскільки глобальною була користь – поки сказати важко, відзначають експерти ZAMMLER GROUP. Та черга на пункті пропуску “Ягодин – Дорогунськ” – уже зменшилася із 30 до 17 кілометрів. Головна проблема затримок – у тому, що зараз через кордон йде багато транспорту із сільськогосподарською продукцією – а процес проходження обов’язкового фітосанітарного контролю на стороні Польщі, на відміну від України – тривалий. Польща планувала перенести пункти фітосанітарного контролю із кордону всередину країни. Але поки що це не зробила.

І віднедавна на українсько-польському кордоні запрацювала єдина черга для завантажених і порожніх авто. Це унеможливило корупцію: раніше завантажені авто під виглядом порожніх “примудрялися” проскочити fastline швидко – без декларування товарів. Нововведення, з одного боку – прибрали корупційну складову, З іншого – збільшили навантаження на митників.