Scania вважає, що вантажний транспорт з електричними двигунами вигідніше водневих паливних елементів

Компанія Scania, провідний виробник вантажних автомобілів зі Швеції, після довгого тестування визнала, що вантажний транспорт з електричними двигунами вигідніше водневих паливних елементів. Дочірня компанія VW Group зверне науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи, присвячені водневим технологіям, і сконцентрується на більш перспективній електрифікації. Scania планує збільшити продажі електричних вантажівок до 50% від загального числа поставок до 2030 року.

Згідно із заявою Scania, мета компанії – стати лідером в процесі переходу до стійких транспортних систем і повністю електричні вантажівки в цій ситуації виглядають більш ефективними та життєздатними.

«У майбутньому використання водню для вантажного транспорту буде обмежено, оскільки для забезпечення достатньої кількості енергії водневим вантажівкам буде потрібно в три рази більше поновлюваних джерел, ніж для автомобілів на акумуляторах. Велика частина енергії втрачається при виробництві водню, розподілі та перетворенні його назад в електрику», – заявила компанія.

Представники Scania пояснили, що, крім складнощів у виробництві, в справі з водневим транспортом необхідно також враховувати ремонт і технічне обслуговування. Водневі системи значно складніші і дорожчі у виробництві, а значить підрядники Scania будуть витрачати більше в процесі експлуатації таких вантажівок. Крім того, додали в компанії, водень – це летючий газ, який вимагає більш ретельного обслуговування для забезпечення високого рівня безпеки.

У той же час автовиробник звертає увагу на швидкість розвитку акумуляторів, електричних двигунів і зарядних станцій. Нові рішення вже обходять водень за деякими пунктами, а в довгостроковій перспективі ця різниця буде ще більш помітна, вважають в Scania.

У найближчі роки Scania планує вивести на ринок електричні вантажівки для поїздок на великі відстані, які будуть здатні везти 40-тонні вантажі протягом 4,5 годин без зупинок і заряджатися від 0% до 100% за 45 хвилин. Компанія також обіцяє щорічно випускати один новий автобус або вантажівку з електричним двигуном. До 2025 року на електрифіковані автомобілі припадатиме близько 10% рішень Scania, а до кінця десятиліття це число зросте до 50%.